Kuća za odmor Šumska oaza | Gorski kotar

Što posjetiti

PRIRODNE LJEPOTE

pic1

Nacionalni park Risnjak

Na zračnoj udaljenosti svega 15 km od mora rasprostire se jedini nacionalni park u Primorsko-goranskoj županiji, nacionalni park Risnjak. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine. Ukupno više od 4600 ha potpuno je zaštićeno područje i izvan bilo kakve djelatnosti – prepušteno je samo prirodnom djelovanju. U užoj zoni parka susrećemo veliki broj prirodnih znamenitosti iznimne ljepote, zbog kojih je to područje i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode.

pic2

Zeleni vir i Vražji prolaz

Izletište Zeleni vir, koje se nalazi na 302 metra nadmorske visine, proglašeno je rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Vražji prolaz je 800 metara dugačak kanjon kroz koji se među stijenama visokim stotinjak metara probija gorski potok Jasle. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se misteriozna špilja Muževa hižica, koja se može razgledati do 200 metara dubine.

pic3

Park-šuma Golubinjak

Tko želi doživjeti ljepotu i veličanstvenost goranskih šuma, a ne želi se previše zamarati dugim obilascima i pješačenjem, neka svakako posjeti park-šumu Golubinjak. Tu je na malom prostoru skupljena većina prirodnih osobitosti značajnih za goranski šumski svijet razvijen na karbonatnom kršu.

pic4

Izvor rijeke Kupe

Izvor Kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 m. Izvor Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela. Kupska dolina i gornji tok Kupe raj su za oči idealno mjesto za biciklizam i šetnju.

pic5

Kanjon Kamačnik

Kamačnik je vodeni tok velike ljepote koji je usjekao kanjon u jurskim vapnencima. Osobita je vrijednost u slikovitom krškom vrelu nepoznate, ali velike dubine, te u očuvanom živom svijetu čistih gorskih voda. Posjetitelj će u njegovim prirodnim ljepotama – brzacima i slapićima, mirnom toku i čistoj vodi, šumama, flori i fauni – uživati usprkos tome što je u novije vrijeme kanjonski dio premošćen lukom autoceste Rijeka – Karlovac.

pic6

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero dubine oko 40m i veličine oko 2,5 km2, smješteno u neposrednoj blizini slikovitog mjesta Lokve. Iako je Lokvarsko jezero umjetno jezero, savršeno se uklopilo u prirodni okoliš crnogoričnih šuma, pa je danas jedno od omiljenih turističkih atrakcijama onima željnima odmora u prirodi, ali i ljubitelja športa i rekreacije.

pic7

Špilja Lokvarka

Špilja Lokvarka otkrivena je 1912. godine i danas je jedna od najvećih špilja u Hrvatskoj uređenih za posjet turista. Uz stručnu pratnju vodiča posjetioci mogu obići četiri galerije, dok preostale nisu u potpunosti istražene te predstavljaju pravi izazov za speleologe i druge željne novih otkrića i izazova. Temperatura špilje je konstantno od 6,5°- 8°C te je posjet tijekom ljetnih mjeseci pravo osvježenje.

pic8

Špilja Vrelo

Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća, a starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje joj voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom.

AKTIVNI ODMOR

pic9

Adrenalin park Kupjak

U Adrenalin parku Kupjak očekuje vas puno zabavnih aktivnosti. Spustite se na zip line-u dugom 200 m, odigrajte paintball, prošećite visećim mostovima kroz gustu šumu crnogorice, zaigrajte ljudski stolni nogomet, okušajte sreću u streličarstvu, doživite spuštanje u zorbing lopti itd.

pic10

Rafting centar Gorski tok

Ekipa iz Gorskog toka osmislila vam je lude provode na kojima mogu uživati manja i veća društva ili ekipe na team buildingu. Okušajte se u raftingu, vožnji kanuom ili kajakom, krenite na kanu safari ili se spustite vodenim toboganom u sklopu kanuing avanture u Vražjem prolazu.

pic11

Goranska biciklistička transverzala

Goranska biciklistička transverzala je nova biciklistička trasa koja povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara te njihove prirodne, kulturne i povijesne atrakcije te gastro delicije. Ona vas vodi po postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa te je namjenjena prvenstveno ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma.

pic12

Pješačke staze i šetnice Skrada

Skrad ima mnogo pješačkih staza koje vrludaju obližnjim šumskim proplancima. Staze su isprepletene, nadovezuju se i vrlo često povezuju Skrad sa obližnjim zaseocima ili vode s jednog kraja naselja na drugi. Nekada su na ovim stazama uživala šećući skradska gospoda, a nakon njih staze su bile u funkciji zdravstveno rekreativnog turizma. I danas mještani i posjetitelji Skrada rado uživaju u šetnji i rekreaciji na stazama.

pic13

Ravnogorski planinarski put

Ravnogorski planinarski put prolazi širim područje oko Ravne Gore i usput otkriva brojne prirodne atrakcije tog kraja. Ovaj zahtjevan put se sastoji od 12 točaka koje nije nužno baš sve proći, no ukoliko vam je upravo to cilj, znajte da će put trajati minimalno 24 sata. No pritom ćete vidjeti štošta – od ponora Kosice do najvišeg vrha Gorskog kotara na Bjelolasici s uključenim atrakcijama poput izletišta Javorova kosa i Kicljevih jama, jednog od najvećih jamskih sustava u Hrvatskoj.

pic14

Sanjkalište i tubing staza Gina

U malom mjestu Kupjak, na 800 m nadmorske visine i 3 km udaljenosti od čvora Ravna Gora, kod ugostiteljskog objekta Gina, nalazi se sanjkalište za djecu i Snow Tubby staza, tako da zabava i sanjkanje traju cijelu godinu. Zimi snijeg osigurava dijelom Majka Priroda, a dijelom top za zasnježivanje, tako da ga po zimi uvijek ima. Sanjkanje je lako i zabavno – nema napornog uspinjanja jer do vrha staze vozi pokretna traka dužine 90 metara.

pic15

Skijalište Petehovac

Ukoliko ste skijaš – početnik, prve skijaške korake najbolje je započeti na skijalištu Petehovac kod Delnica, na visini od 1050 metara. Staza je u potpunosti prilagođena početnicima i djeci a cijelim je putem dobro pregledna tako da nema straha od bilo kakvih neugodnosti. Početni dio staze je blag, zatim slijedi malo strmiji dio i naposljetku prema kraju staze opet blagi ravni dio. Vučnica je relativno spora s blagim usponima. Dodatna atrakcija staze jest mogućnost noćnog skijanja.